Anielek - Przedszkole Niepublicznie

Wafelki z mlekiem w proszku

Wafelki z mlekiem w proszku, trochę zapomniane, wyparte przez wafle z kupna gotową masą krówkową, ach niech smak dzieciństwa choć na chwilę powróci :-).

 Składniki:

- 1 margaryna

- ¾ szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- ½ szklanki wody

- 25 dkg mleka w proszku

- kakao (do połowy masy można dodać kakao)

- 4 duże wafle

Margarynę, cukier, cukier waniliowy i wodę rozpuścić, podgrzewać, aż cukier się rozpuści, następnie zdjąć z ognia i wystudzić, na koniec dodać mleko w proszku.

Gdy masa będzie gładka, dodać mleko w proszku, dokładnie połączyć, podzielić na 2 części. do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Pierwszy wafel posmarować 1/2 kremu kakaowego, przykryć kolejnym waflem, rozsmarować całą jasną masę, przykryć waflem, rozsmarować resztę masy kakaowej i przykryć ostatnim waflem.

Wafle obciążyć np deską do krojenia i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Pokroić. Smacznego