Anielek - Przedszkole Niepublicznie

Przepis na Chatkę Przedszkolaka

Przepis na Chatkę Przedszkolaka

  • Czas: ok 20 minut ( z dziećmi może wyjść nieco dłużej J + chłodzenie
  • Liczba porcji: 2 spore chatki

 

Ciasto Chatka Przedszkolaka (popularnie nazywany Chatką Baby Jagi) to deser bez pieczenia, prosty przysmak dla każdego na bazie twarogu i herbatników udekorowany polewą czekoladową.

Chatka Przedszkolaka to warstwa jasnej i ciemnej (z kakao) warstwy kremu serowego, to wszystko w kształcie trójkątnej chatki :) Polecamy gorąco i życzymy smacznego!

 

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 3-4 opakowania herbatników (takich po 100 g)

Polewa:

z dziećmi można użyć rozpuszczonej czekolady lub rozpuszczonej gotowej polewy a dla bardziej ambitnych kucharzy:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • ew. 3-4 łyżki mleka
  • dodatkowo garść wiórków kokosowych lub ewentualnie inne elementy dekoracyjne według pomysłu lub uznania J

Wykonanie:

deser najłatwiej zrobić wykorzystując twaróg zmielony, ale można też użyć sera w kubełku, im bardziej płynny tym trudniej zrobić, ale za każdym razem wyjdzie,
Zmielenie sera i utarcie go z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym Dodać  do tego ser i wymieszać.

  1. 1.      Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
  2. 2.      Rozłożyć herbatniki na folii aluminiowej w trzech rzędach  na to nałożyć jasną, biała masę.
  3. 3.      Na nałożoną białą masę na nowo ułożyć kolejne herbatniki.
  4. 4.      I znów smarujemy masą tym razem ciemną (kakaową).
  5. 5.      Teraz pozostaje już tylko złożenie konstrukcji chatki, czyli boczne herbatniki po lewej i prawej stronie ustawiamy do pionu łącząc je w szczycie i lekko dociskamy aby chatka się trzymała.
  6. 6.      Pozostaje zawinięcie w folię aluminiową i schowanie do lodówki na kilka godzin (przy dzieciach może okazać się to najtrudniejszym zadaniem J).
  7. 7.      Po schłodzeniu i zmiękczeniu herbatników wystarczy polać chatkę polewa czekoladową i udekorować według własnego pomysłu.

Smacznego.